Helge Ingstads Minneløp

Helge Ingstads minneløp (tidligere kalt Helge Ingstads æresløp) er et løp med lange tradisjoner i Innherred Trekkhundklubb. Se bilder fra HI2016 nederst i artikkelen.

 

Løpet er tilegnet Meråkerbyggen. Levangerbyggen, advokaten, eventyreren, vitenskapsmannen, pelsjegeren, forfatteren og hundekjøreren Helge Ingstad.En presentasjon av ham bør være unødvendig ovenfor hundekjørere, men kanskje vet ikke alle at han ble født i Meråker. Eller at han etter endt jusstudium hadde sitt daglige virke som advokat i Levanger.

En trygg og sikker livsbane syntes å ligge foran ham, men heldigvis gikk det ikke slik.
Som mange vet brøt han etter en tid tvers av, solgte sin praksis og sitt ringe gods, og dro til Amerika. Dette innbragte ikke mer enn at han måtte ta diverse strøjobber der borte for å skaffe penger til det utstyret som pelsjakten krevde. Men omsider kunne han, blakk men lykkelig, dra ut til en fri, men høyst usikker tilværelse som pelsjeger. Rik ble han ikke på dette, men det resulterte i boken «PELSJEGERLIV«, som ble en formadibel suksess.
Senere kom flere bøker fra Helge Ingstads hånd. Han var en mann med et vidt interessefelt, men hundekjøringen sto han hjerte meget nær. Den var en del av hans hverdag, på pelsjakt i Nord-Canada, sammen med eskimoer i Alaskas fjell, som sysselmann på Svalbard og under fangstliv på Grønland. Og heldigvis, han fortalte om en verden man knapt har sett maken til, derfor kan også vi få en del av hans opplevelser.

Vi tar nok ikke for sterk i, når vi hevder at Helge Ingstad er den mann som i overveiende grad har æren for at hundekjøring er så utbredt som den er i Norge. Han tente en gnist på 30-tallet, ved utgivelsen av sin første bok. Senere tente han flere. Og ha fenger fortsatt. Derfor vil vi minne ham gjennom dette løpet. Hundekjøreren, i ordets videste betydning, HELGE INGSTAD.

STATUTTER HELGE INGSTADS MINNELØP
Løpet er et todagers hundekjørerløp. Løpet bærer sitt navn i erkjennelse av den uvurderlige betydningen Helge Ingstad har hatt for utbredelsen av hundekjørersporten i Norge. Løpets lengde skal være 80-120 kilometer. Deltakerne overnatter ute ved sjekkpunkt og medbringer selv nødvendig utstyr for dette.

KLASSER
Nordisk stil
Begrenset klasse 8 hunder
Åpen klasse maks 14 hunder
Turklasse

PREMIERING
Løpet skal favorisere hundespannene, dvs flerspann.

Årets løp